Sektörümüzün, Diş Hekimlerimizin ve Halkımızın "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" kutlu olsun
20 Kasım 2020
PAYLAŞ
Türk Diş Hekimliği tarihinde ilk diş hekimliği eğitim kurumu; 22 Kasım 1908 tarihinde Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan “Dişçi Mekteb-i Aliyesi” olarak kabul edilmektedir. Bu tarihten dolayı Ülkemizde de 22 Kasım “Dünya Diş Hekimliği Günü”; içinde bulunduğumuz hafta ise “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı vermek, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırma adına kutladığımız Ağız ve Diş Sağlığı Haftası bu sene COVID-19 gölgesi altında buruk bir kutlama ile gerçekleştiriyoruz.

COVİD-19 karşısında en yüksek risk altında çalışan öncelikle tüm diş hekimlerimizin “Dünya Diş Hekimliği Gününü” kutluyoruz.

Ağız ve diş hastalıkları dünyada en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız ve diş hastalıklarının; şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişme geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynadığını gösteren kanıtların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Ülkemizde ağız ve diş sağlığı verileri gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmasına rağmen her geçen yıl pozitif yönde gelişme kaydetmektedir. Araştırmalara göre, İtalya’da 270, İspanya’da 155, Türkiye’de ise sadece 100 gram diş macunu kullanılıyor. Türkiye’de düzenli diş fırçalayanların oranı yüzde 26. Bu sonuca göre Türkiye nüfusunun yüzde 74’ü dişlerini fırçalamıyor. Türkiye’de diş macunu kullanım oranı yüzde 50 iken nüfusun yüzde 10’u diş hekimine gitmiyor. Türkiye’de 4 kişiye yılda 1 adet diş fırçası düşerken; Avrupa ve Amerika’da 4 kişiye yılda 2,5 diş fırçası düşüyor. Türkiye’de 3 kişiden 1’i günde bir kez bile dişlerini fırçalamıyor. TÜİK verilerine göre ağız ve diş hastalıkları 0-6 yaş grubu çocuklarda ilk beş hastalık arasında; 7-14 yaş grubundaki çocuklarda ise bu sorun ilk sırada yer alıyor.

Daha önce de Sağlık Bakanlığımıza da belirttiğimiz üzere, “Koruyucu hekimliğinin” öncelikli ülke politikası olması gerektiğini düşünüyoruz. Böylelikle ağız ve diş sağlığı problemlerinin meydana gelmeden önce koruyucu önlemlerle engellenebileceği, hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilebileceğini düşünüyoruz. Tedavideki gecikme ise ağız diş sağlığı ve genel sağlığı bozarken ayrıca sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olmaktadır.

Tüm veriler gösteriyor ki halkımızın ağız ve diş sağlığına verdiği önem gün geçtikçe artıyor. Halkımızın diş hekimine dişleri ağrıdığında değil yılda iki sefer kontrol ziyaretleri yapması bilincinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu konuda gerek devlet kurumlarının gerekse de tüm sivil toplum kuruluşlarının el birliği ile çalışması gerekiyor.

Vücut sağlığımızın ağzımızdan başladığı bilinci ile ağız ve diş sağlığı konusunda duyarlılıklarının tüm yıl boyunca devam etmesini dileriz.

Saygılarımızla
Erkan UÇAR
DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı